Csáki Kőfaragó Bt.
8700 Marcali-Boronka
Alkotmány utca 22/a

Síremlékek készítése, kőfaragás, síremlék felújítás, tisztítás. Párkányok, munkalapok készítése egyedi méretek és elképzelések szerint.
MENÜ

A természetes márvány, mint üledékes kőzet, a mészkő metamorf módosulata, amely magas hőmérsékleten és nyomáson, meghatározott feltételek mellett kristályosodik ki. A mészkő anyakőzet "szennyeződéseinek" megfelelően különböző színű (fehér, barna, zöld, kék, fekete stb. és ezeknek a véletlenszerű kombinációi) márványokat találunk a természetben. Egyszóval a márvány üledékes kőzet, melyek keletkezése a körülményektől függően történhetett szerves állati maradványok elmeszesedése ill. vízben oldott mészvegyületek kicsapódása révén egyaránt. (Vízkő) Kémiai összetételét tekintve: CaCO3.

Gyenge ásványi ill. erős szervetlen savak is megtámadhatják a márvány felületét, felmarják, feloldják
( Sósav, Vízkőoldók, Ecetsav, Citromsav, Vörösbor, Nikotin stb.)

Ezért a gyakorlatban még a füstös, szennyezett (CO2, SO2) levegőtől is óvni, védeni, kezelni kell ezeket a felületeket. A felület reakcióképességének és felületaktivitásának ellenére az építőipari felhasználása töretlen. Korlátai ellenére, gyönyörű, exkluzív esztétikai megjelenése sok alkalmazásnál előtérbe helyezik az alternatív "ipari" hidegburkolatokkal szemben. Míg pl. konyhapultnak nem igazán szerencsés választani, addig az ablakpárkányok és burkolatok területén közkedvelt.

 

Asztali nézet